Shrutim Logo
Shrutim
📄
Loading Ad...

Shiv Sahastranaam | शिव सहस्रनाम स्तोत्र

Shiv Sahastranaam Sanskrit Lyrics

ध्यानम् । शान्तं पद्मासनस्थं शशिधरमकुटं पञ्चवक्त्रं त्रिनेत्रं शूलं वज्रं च खड्गं परशुमभयदं दक्षभागे वहन्तं । नागं पाशं च घण्टां प्रलयहुतवहं चाङ्कुशं वामभागे नानालङ्कारयुक्तं स्फटिकमणिनिभं पार्वतीशं नमामि ॥ स्तोत्रम् । ओं स्थिरः स्थाणुः प्रभुर्भीमः प्रवरो वरदो वरः । सर्वात्मा सर्वविख्यातः सर्वः सर्वकरो भवः ॥ 1 ॥ जटी चर्मी शिखण्डी च सर्वाङ्गः सर्वभावनः । हरश्च हरिणाक्षश्च सर्वभूतहरः प्रभुः ॥ 2 ॥ प्रवृत्तिश्च निवृत्तिश्च नियतः शाश्वतो ध्रुवः । श्मशानवासी भगवान् खचरो गोचरोऽर्दनः ॥ 3 ॥ अभिवाद्यो महाकर्मा तपस्वी भूतभावनः । उन्मत्तवेषप्रच्छन्नः सर्वलोकप्रजापतिः ॥ 4 ॥ महारूपो महाकायो वृषरूपो महायशाः । महात्मा सर्वभूतात्मा विश्वरूपो महाहनुः ॥ 5 ॥ लोकपालोऽन्तर्हितात्मा प्रसादो हयगर्दभिः । पवित्रं च महांश्चैव नियमो नियमाश्रितः ॥ 6 ॥ सर्वकर्मा स्वयम्भूत आदिरादिकरो निधिः । सहस्राक्षो विशालाक्षः सोमो नक्षत्रसाधकः ॥ 7 ॥ चन्द्रः सूर्यः शनिः केतुर्ग्रहो ग्रहपतिर्वरः । अत्रिरत्र्यानमस्कर्ता मृगबाणार्पणोऽनघः ॥ 8 ॥ महातपा घोरतपा अदीनो दीनसाधकः । संवत्सरकरो मन्त्रः प्रमाणं परमं तपः ॥ 9 ॥ योगी योज्यो महाबीजो महारेता महाबलः । सुवर्णरेताः सर्वज्ञः सुबीजो बीजवाहनः ॥ 10 ॥ दशबाहुस्त्वनिमिषो नीलकण्ठ उमापतिः । विश्वरूपः स्वयंश्रेष्ठो बलवीरोऽबलो गणः ॥ 11 ॥ गणकर्ता गणपतिर्दिग्वासाः काम एव च । मन्त्रवित्परमोमन्त्रः सर्वभावकरो हरः ॥ 12 ॥ कमण्डलुधरो धन्वी बाणहस्तः कपालवान् । अशनी शतघ्नी खड्गी पट्‍टिशी चायुधी महान् ॥ 13 ॥ स्रुवहस्तः सुरूपश्च तेजस्तेजस्करो निधिः । उष्णीषी च सुवक्त्रश्च उदग्रो विनतस्तथा ॥ 14 ॥ दीर्घश्च हरिकेशश्च सुतीर्थः कृष्ण एव च । सृगालरूपः सिद्धार्थो मुण्डः सर्वशुभङ्करः ॥ 15 ॥ अजश्च बहुरूपश्च गन्धधारी कपर्द्यपि । ऊर्ध्वरेता ऊर्ध्वलिङ्ग ऊर्ध्वशायी नभस्स्थलः ॥ 16 ॥ त्रिजटी चीरवासाश्च रुद्रः सेनापतिर्विभुः । अहश्चरो नक्तञ्चरस्तिग्ममन्युः सुवर्चसः ॥ 17 ॥ गजहा दैत्यहा कालो लोकधाता गुणाकरः । सिंहशार्दूलरूपश्च आर्द्रचर्माम्बरावृतः ॥ 18 ॥ कालयोगी महानादः सर्वकामश्चतुष्पथः । निशाचरः प्रेतचारी भूतचारी महेश्वरः ॥ 19 ॥ बहुभूतो बहुधरः स्वर्भानुरमितो गतिः । नृत्यप्रियो नित्यनर्तो नर्तकः सर्वलालसः ॥ 20 ॥ घोरो महातपाः पाशो नित्यो गिरिरुहो नभः । सहस्रहस्तो विजयो व्यवसायो ह्यतन्द्रितः ॥ 21 ॥ अधर्षणो धर्षणात्मा यज्ञहा कामनाशकः । दक्षयागापहारी च सुसहो मध्यमस्तथा ॥ 22 ॥ तेजोपहारी बलहा मुदितोऽर्थोऽजितो वरः । गम्भीरघोषो गम्भीरो गम्भीरबलवाहनः ॥ 23 ॥ न्यग्रोधरूपो न्यग्रोधो वृक्षकर्णस्थितिर्विभुः । सुतीक्ष्णदशनश्चैव महाकायो महाननः ॥ 24 ॥ विष्वक्सेनो हरिर्यज्ञः सम्युगापीडवाहनः । तीक्ष्णतापश्च हर्यश्वः सहायः कर्मकालवित् ॥ 25 ॥ विष्णुप्रसादितो यज्ञः समुद्रो बडबामुखः । हुताशनसहायश्च प्रशान्तात्मा हुताशनः ॥ 26 ॥ उग्रतेजा महातेजा जन्यो विजयकालवित् । ज्योतिषामयनं सिद्धिः सर्वविग्रह एव च ॥ 27 ॥ शिखी मुण्डी जटी ज्वाली मूर्तिजो मूर्धगो बली । वेणवी पणवी ताली खली कालकटङ्कटः ॥ 28 ॥ नक्षत्रविग्रहमतिर्गुणबुद्धिर्लयोऽगमः । प्रजापतिर्विश्वबाहुर्विभागः सर्वगोमुखः ॥ 29 ॥ विमोचनः सुसरणो हिरण्यकवचोद्भवः । मेघजो बलचारी च महीचारी स्रुतस्तथा ॥ 30 ॥ सर्वतूर्यनिनादी च सर्वातोद्यपरिग्रहः । व्यालरूपो गुहावासी गुहो माली तरङ्गवित् ॥ 31 ॥ त्रिदशस्त्रिकालधृक्कर्मसर्वबन्धविमोचनः । बन्धनस्त्वसुरेन्द्राणां युधिशत्रुविनाशनः ॥ 32 ॥ साङ्ख्यप्रसादो दुर्वासाः सर्वसाधुनिषेवितः । प्रस्कन्दनो विभागज्ञो अतुल्यो यज्ञभागवित् ॥ 33 ॥ सर्ववासः सर्वचारी दुर्वासा वासवोऽमरः । हैमो हेमकरो यज्ञः सर्वधारी धरोत्तमः ॥ 34 ॥ लोहिताक्षो महाक्षश्च विजयाक्षो विशारदः । सङ्ग्रहो निग्रहः कर्ता सर्पचीरनिवासनः ॥ 35 ॥ मुख्योऽमुख्यश्च देहश्च काहलिः सर्वकामदः । सर्वकालप्रसादश्च सुबलो बलरूपधृक् ॥ 36 ॥ सर्वकामवरश्चैव सर्वदः सर्वतोमुखः । आकाशनिर्विरूपश्च निपाती ह्यवशः खगः ॥ 37 ॥ रौद्ररूपोऽंशुरादित्यो बहुरश्मिः सुवर्चसी । वसुवेगो महावेगो मनोवेगो निशाचरः ॥ 38 ॥ सर्ववासी श्रियावासी उपदेशकरोऽकरः । मुनिरात्मनिरालोकः सम्भग्नश्च सहस्रदः ॥ 39 ॥ पक्षी च पक्षरूपश्च अतिदीप्तो विशाम्पतिः । उन्मादो मदनः कामो ह्यश्वत्थोऽर्थकरो यशः ॥ 40 ॥ वामदेवश्च वामश्च प्राग्दक्षिणश्च वामनः । सिद्धयोगी महर्षिश्च सिद्धार्थः सिद्धसाधकः ॥ 41 ॥ भिक्षुश्च भिक्षुरूपश्च विपणो मृदुरव्ययः । महासेनो विशाखश्च षष्ठिभागो गवाम्पतिः ॥ 42 ॥ वज्रहस्तश्च विष्कम्भी चमूस्तम्भन एव च । वृत्तावृत्तकरस्तालो मधुर्मधुकलोचनः ॥ 43 ॥ वाचस्पत्यो वाजसनो नित्याश्रमपूजितः । ब्रह्मचारी लोकचारी सर्वचारी विचारवित् ॥ 44 ॥ ईशान ईश्वरः कालो निशाचारी पिनाकवान् । निमित्तस्थो निमित्तं च नन्दिर्नन्दिकरो हरिः ॥ 45 ॥ नन्दीश्वरश्च नन्दी च नन्दनो नन्दिवर्धनः । भगहारी निहन्ता च कालो ब्रह्मपितामहः ॥ 46 ॥ चतुर्मुखो महालिङ्गश्चारुलिङ्गस्तथैव च । लिङ्गाध्यक्षः सुराध्यक्षो योगाध्यक्षो युगावहः ॥ 47 ॥ बीजाध्यक्षो बीजकर्ता अध्यात्माऽनुगतो बलः । इतिहासः सकल्पश्च गौतमोऽथ निशाकरः ॥ 48 ॥ दम्भो ह्यदम्भो वैदम्भो वश्यो वशकरः कलिः । लोककर्ता पशुपतिर्महाकर्ता ह्यनौषधः ॥ 49 ॥ अक्षरं परमं ब्रह्म बलवच्छक्र एव च । नीतिर्ह्यनीतिः शुद्धात्मा शुद्धो मान्यो गतागतः ॥ 50 ॥ बहुप्रसादः सुस्वप्नो दर्पणोऽथ त्वमित्रजित् । वेदकारो मन्त्रकारो विद्वान् समरमर्दनः ॥ 51 ॥ महामेघनिवासी च महाघोरो वशीकरः । अग्निज्वालो महाज्वालो अतिधूम्रो हुतो हविः ॥ 52 ॥ वृषणः शङ्करो नित्यं वर्चस्वी धूमकेतनः । नीलस्तथाऽङ्गलुब्धश्च शोभनो निरवग्रहः ॥ 53 ॥ स्वस्तिदः स्वस्तिभावश्च भागी भागकरो लघुः । उत्सङ्गश्च महाङ्गश्च महागर्भपरायणः ॥ 54 ॥ कृष्णवर्णः सुवर्णश्च इन्द्रियं सर्वदेहिनाम् । महापादो महाहस्तो महाकायो महायशाः ॥ 55 ॥ महामूर्धा महामात्रो महानेत्रो निशालयः । महान्तको महाकर्णो महोष्ठश्च महाहनुः ॥ 56 ॥ महानासो महाकम्बुर्महाग्रीवः श्मशानभाक् । महावक्षा महोरस्को ह्यन्तरात्मा मृगालयः ॥ 57 ॥ लम्बनो लम्बितोष्ठश्च महामायः पयोनिधिः । महादन्तो महादम्ष्ट्रो महाजिह्वो महामुखः ॥ 58 ॥ महानखो महारोमा महाकोशो महाजटः । प्रसन्नश्च प्रसादश्च प्रत्ययो गिरिसाधनः ॥ 59 ॥ स्नेहनोऽस्नेहनश्चैव अजितश्च महामुनिः । वृक्षाकारो वृक्षकेतुरनलो वायुवाहनः ॥ 60 ॥ गण्डली मेरुधामा च देवाधिपतिरेव च । अथर्वशीर्षः सामास्य ऋक्सहस्रामितेक्षणः ॥ 61 ॥ यजुः पादभुजो गुह्यः प्रकाशो जङ्गमस्तथा । अमोघार्थः प्रसादश्च अभिगम्यः सुदर्शनः ॥ 62 ॥ उपकारः प्रियः सर्वः कनकः काञ्चनच्छविः । नाभिर्नन्दिकरो भावः पुष्करः स्थपतिः स्थिरः ॥ 63 ॥ द्वादशस्त्रासनश्चाद्यो यज्ञो यज्ञसमाहितः । नक्तं कलिश्च कालश्च मकरः कालपूजितः ॥ 64 ॥ सगणो गणकारश्च भूतवाहनसारथिः । भस्मशयो भस्मगोप्ता भस्मभूतस्तरुर्गणः ॥ 65 ॥ लोकपालस्तथालोको महात्मा सर्वपूजितः । शुक्लस्त्रिशुक्लः सम्पन्नः शुचिर्भूतनिषेवितः ॥ 66 ॥ आश्रमस्थः क्रियावस्थो विश्वकर्ममतिर्वरः । विशालशाखस्ताम्रोष्ठो ह्यम्बुजालः सुनिश्चलः ॥ 67 ॥ कपिलः कपिशः शुक्लः आयुश्चैव परोः । गन्धर्वो ह्यदितिस्तार्क्ष्यः सुविज्ञेयः सुशारदः ॥ 68 ॥ परश्वधायुधो देवः ह्यनुकारी सुबान्धवः । तुम्बवीणो महाक्रोध ऊर्ध्वरेता जलेशयः ॥ 69 ॥ उग्रो वंशकरो वंशो वंशनादो ह्यनिन्दितः । सर्वाङ्गरूपो मायावी सुहृदो ह्यनिलोऽनलः ॥ 70 ॥ बन्धनो बन्धकर्ता च सुबन्धनविमोचनः । सयज्ञारिः सकामारिर्महादम्ष्ट्रो महायुधः ॥ 71 ॥ बहुधानिन्दितः शर्वः शङ्करः शङ्करोऽधनः । अमरेशो महादेवो विश्वदेवः सुरारिहा ॥ 72 ॥ अहिर्बुध्न्योऽनिलाभश्च चेकितानो हरिस्तथा । अजैकपाच्च कापाली त्रिशङ्कुरजितः शिवः ॥ 73 ॥ धन्वन्तरिर्धूमकेतुः स्कन्दो वैश्रवणस्तथा । धाता शक्रश्च विष्णुश्च मित्रस्त्वष्टा ध्रुवो धरः ॥ 74 ॥ प्रभावः सर्वगो वायुरर्यमा सविता रविः । उषङ्गुश्च विधाता च मान्धाता भूतभावनः ॥ 75 ॥ विभुर्वर्णविभावी च सर्वकामगुणावहः । पद्मनाभो महागर्भश्चन्द्रवक्त्रोऽनिलोऽनलः ॥ 76 ॥ बलवांश्चोपशान्तश्च पुराणः पुण्यचञ्चुरी । कुरुकर्ता कुरुवासी कुरुभूतो गुणौषधः ॥ 77 ॥ सर्वाशयो दर्भचारी सर्वेषां प्राणिनाम्पतिः । देवदेवः सुखासक्तः सदसत्सर्वरत्नवित् ॥ 78 ॥ कैलासगिरिवासी च हिमवद्गिरिसंश्रयः । कूलहारी कूलकर्ता बहुविद्यो बहुप्रदः ॥ 79 ॥ वणिजो वर्धकी वृक्षो वकुलश्चन्दनछ्छदः । सारग्रीवो महाजत्रुरलोलश्च महौषधः ॥ 80 ॥ सिद्धार्थकारी सिद्धार्थश्छन्दोव्याकरणोत्तरः । सिंहनादः सिंहदम्ष्ट्रः सिंहगः सिंहवाहनः ॥ 81 ॥ प्रभावात्मा जगत्कालस्थालो लोकहितस्तरुः । सारङ्गो नवचक्राङ्गः केतुमाली सभावनः ॥ 82 ॥ भूतालयो भूतपतिरहोरात्रमनिन्दितः ॥ 83 ॥ वाहिता सर्वभूतानां निलयश्च विभुर्भवः । अमोघः सम्यतो ह्यश्वो भोजनः प्राणधारणः ॥ 84 ॥ धृतिमान् मतिमान् दक्षः सत्कृतश्च युगाधिपः । गोपालिर्गोपतिर्ग्रामो गोचर्मवसनो हरिः ॥ 85 ॥ हिरण्यबाहुश्च तथा गुहापालः प्रवेशिनाम् । प्रकृष्टारिर्महाहर्षो जितकामो जितेन्द्रियः ॥ 86 ॥ गान्धारश्च सुवासश्च तपस्सक्तो रतिर्नरः । महागीतो महानृत्यो ह्यप्सरोगणसेवितः ॥ 87 ॥ महाकेतुर्महाधातुर्नैकसानुचरश्चलः । आवेदनीय आदेशः सर्वगन्धसुखावहः ॥ 88 ॥ तोरणस्तारणो वातः परिधीपतिखेचरः । सम्योगो वर्धनो वृद्धो ह्यतिवृद्धो गुणाधिकः ॥ 89 ॥ नित्य आत्मा सहायश्च देवासुरपतिः पतिः । युक्तश्च युक्तबाहुश्च देवो दिवि सुपर्वणः ॥ 90 ॥ आषाढश्च सुषाढश्च ध्रुवोऽथ हरिणो हरः । वपुरावर्तमानेभ्यो वसुश्रेष्ठो महापथः ॥ 91 ॥ शिरोहारी विमर्शश्च सर्वलक्षणलक्षितः । अक्षश्च रथयोगी च सर्वयोगी महाबलः ॥ 92 ॥ समाम्नायोऽसमाम्नायस्तीर्थदेवो महारथः । निर्जीवो जीवनो मन्त्रः शुभाक्षो बहुकर्कशः ॥ 93 ॥ रत्नप्रभूतो रक्ताङ्गो महार्णवनिपानवित् । मूलं विशालो ह्यमृतो व्यक्ताव्यक्तस्तपोनिधिः ॥ 94 ॥ आरोहणोऽधिरोहश्च शीलधारी महायशाः । सेनाकल्पो महाकल्पो योगो योगकरो हरिः ॥ 95 ॥ युगरूपो महारूपो महानागहनो वधः । न्यायनिर्वपणः पादः पण्डितो ह्यचलोपमः ॥ 96 ॥ बहुमालो महामालः शशी हरसुलोचनः । विस्तारो लवणः कूपस्त्रियुगः सफलोदयः ॥ 97 ॥ त्रिलोचनो विषण्णाङ्गो मणिविद्धो जटाधरः । बिन्दुर्विसर्गः सुमुखः शरः सर्वायुधः सहः ॥ 98 ॥ निवेदनः सुखाजातः सुगन्धारो महाधनुः । गन्धपाली च भगवानुत्थानः सर्वकर्मणाम् ॥ 99 ॥ मन्थानो बहुलो वायुः सकलः सर्वलोचनः । तलस्तालः करस्थाली ऊर्ध्वसंहननो महान् ॥ 100 ॥ छत्रं सुछत्रो विख्यातो लोकः सर्वाश्रयः क्रमः । मुण्डो विरूपो विकृतो दण्डी कुण्डी विकुर्वणः ॥ 101 ॥ हर्यक्षः ककुभो वज्री शतजिह्वः सहस्रपात् । सहस्रमूर्धा देवेन्द्रः सर्वदेवमयो गुरुः ॥ 102 ॥ सहस्रबाहुः सर्वाङ्गः शरण्यः सर्वलोककृत् । पवित्रं त्रिककुन्मन्त्रः कनिष्ठः कृष्णपिङ्गलः ॥ 103 ॥ ब्रह्मदण्डविनिर्माता शतघ्नी पाशशक्तिमान् । पद्मगर्भो महागर्भो ब्रह्मगर्भो जलोद्भवः ॥ 104 ॥ गभस्तिर्ब्रह्मकृद्ब्रह्मी ब्रह्मविद्ब्राह्मणो गतिः । अनन्तरूपो नैकात्मा तिग्मतेजाः स्वयम्भुवः ॥ 105 ॥ ऊर्ध्वगात्मा पशुपतिर्वातरंहा मनोजवः । चन्दनी पद्मनालाग्रः सुरभ्युत्तरणो नरः ॥ 106 ॥ कर्णिकारमहास्रग्वी नीलमौलिः पिनाकधृत् । उमापतिरुमाकान्तो जाह्नवीभृदुमाधवः ॥ 107 ॥ वरो वराहो वरदो वरेण्यः सुमहास्वनः । महाप्रसादो दमनः शत्रुहा श्वेतपिङ्गलः ॥ 108 ॥ प्रीतात्मा परमात्मा च प्रयतात्मा प्रधानधृत् । सर्वपार्श्वमुखस्त्र्यक्षो धर्मसाधारणो वरः ॥ 109 ॥ चराचरात्मा सूक्ष्मात्मा अमृतो गोवृषेश्वरः । साध्यर्षिर्वसुरादित्यः विवस्वान्सविताऽमृतः ॥ 110 ॥ व्यासः सर्गः सुसङ्क्षेपो विस्तरः पर्ययो नरः । ऋतुः संवत्सरो मासः पक्षः सङ्ख्यासमापनः ॥ 111 ॥ कला काष्ठा लवा मात्रा मुहूर्ताहः क्षपाः क्षणाः । विश्वक्षेत्रं प्रजाबीजं लिङ्गमाद्यस्सुनिर्गमः ॥ 112 ॥ सदसद्व्यक्तमव्यक्तं पिता माता पितामहः । स्वर्गद्वारं प्रजाद्वारं मोक्षद्वारं त्रिविष्टपम् ॥ 113 ॥ निर्वाणं ह्लादनश्चैव ब्रह्मलोकः परागतिः । देवासुरविनिर्माता देवासुरपरायणः ॥ 114 ॥ देवासुरगुरुर्देवो देवासुरनमस्कृतः । देवासुरमहामात्रो देवासुरगणाश्रयः ॥ 115 ॥ देवासुरगणाध्यक्षो देवासुरगणाग्रणीः । देवादिदेवो देवर्षिर्देवासुरवरप्रदः ॥ 116 ॥ देवासुरेश्वरो विश्वो देवासुरमहेश्वरः । सर्वदेवमयोऽचिन्त्यो देवतात्माऽऽत्मसम्भवः ॥ 117 ॥ उद्भित्त्रिविक्रमो वैद्यो विरजो नीरजोऽमरः । ईड्यो हस्तीश्वरो व्याघ्रो देवसिंहो नरर्षभः ॥ 118 ॥ विबुधोऽग्रवरः सूक्ष्मः सर्वदेवस्तपोमयः । सुयुक्तः शोभनो वज्री प्रासानाम्प्रभवोऽव्ययः ॥ 119 ॥ गुहः कान्तो निजः सर्गः पवित्रं सर्वपावनः । शृङ्गी शृङ्गप्रियो बभ्रू राजराजो निरामयः ॥ 120 ॥ अभिरामः सुरगणो विरामः सर्वसाधनः । ललाटाक्षो विश्वदेवो हरिणो ब्रह्मवर्चसः ॥ 121 ॥ स्थावराणाम्पतिश्चैव नियमेन्द्रियवर्धनः । सिद्धार्थः सिद्धभूतार्थोऽचिन्त्यः सत्यव्रतः शुचिः ॥ 122 ॥ व्रताधिपः परं ब्रह्म भक्तानाम्परमागतिः। विमुक्तो मुक्ततेजाश्च श्रीमान् श्रीवर्धनो जगत् ॥ 123 ॥ इति श्री शिव सहस्रनाम स्तोत्र ||

Shiv Sahastranaam English Lyrics

Dhyānam Śāntaṃ padmāsanasthaṃ śaśidharamakuṭaṃ pañcavaktraṃ trinetraṃ śūlaṃ vajraṃ ca khaḍgaṃ paraśumabhayadaṃ dakṣabhāge vahantaṃ | nāgaṃ pāśaṃ ca ghaṇṭāṃ pralayabhutavahaṃ cāṅkuśaṃ vāmabhāge nānālaṅkārayuktaṃ sphaṭikamaṇinibhaṃ pārvatīśaṃ namāmi || Stotram Oṃ sthiraḥ sthāṇuḥ prabhurbhīmaḥ pravaro varado varaḥ | sarvātmā sarvavikhyātaḥ sarvaḥ sarvakaro bhavaḥ || 1 || jaṭī carmī śikhaṇḍī ca sarvāṅgaḥ sarvabhāvanaḥ | haraśca hariṇākṣaśca sarvabhūtaharaḥ prabhuḥ || 2 || pravṛttiśca nivṛttiśca niyataḥ śāśvato dhruvaḥ | śmaśānavāsī bhagavān khacaro gocaro'rdanaḥ || 3 || abhivādyo mahākarmā tapasvī bhūtabhāvanaḥ | unmattaveṣapracchannaḥ sarvalokaprajāpatiḥ || 4 || mahārūpo mahākāyo vṛṣarūpo mahāyaśāḥ | mahātmā sarvabhūtātmā viśvarūpo mahāhanuḥ || 5 || lokapālo'ntarhitātmā prasādo hayagardabhiḥ | pavitraṃ ca mahāṃścaiva niyamo niyamāśritaḥ || 6 || sarvakarmā svayambhūta ādirādikaro nidhiḥ | sahasrākṣo viśālākṣaḥ somo nakṣatrasādhakaḥ || 7 || candraḥ sūryaḥ śaniḥ keturgraho grahapatirvaraḥ | atriratryānamaskartā mṛgabāṇārpaṇo'naghaḥ || 8 || mahātapā ghoratapā adīno dīnasādhakaḥ | saṃvatsarakaro mantraḥ pramāṇaṃ paramaṃ tapaḥ || 9 || yogī yojyo mahābījo mahāretā mahābalaḥ | suvarṇaretāḥ sarvajñaḥ subījo bījavāhanaḥ || 10 || daśabāhustvanimiṣo nīlakaṇṭha umāpatiḥ | viśvarūpaḥ svayaṃśreṣṭho balavīro'balo gaṇaḥ || 11 || gaṇakartā gaṇapatirdigvāsāḥ kāma eva ca | mantravitparamomantraḥ sarvabhāvakaro haraḥ || 12 || kamaṇḍaludharo dhanvī bāṇahastaḥ kapālavān | aśanī śataghnī khaḍgī paṭṭiśī cāyudhī mahān || 13 || sruvahastaḥ surūpaśca tejastejaskaro nidhiḥ | uṣṇīṣī ca suvaktraśca udagro vinatastathā || 14 || dīrghaśca harikeśaśca sutīrthaḥ kṛṣṇa eva ca | sṛgālarūpaḥ siddhārtho muṇḍaḥ sarvaśubhaṅkaraḥ || 15 || ajaśca bahurūpaśca gandhadhārī kapardyapi | ūrdhvaretā ūrdhvaliṅga ūrdhvaśāyī nabhassthalaḥ || 16 || trijaṭī cīravāsāśca rudraḥ senāpatirvibhuḥ | ahaścaro naktañcarastigmamanyuḥ suvarcasaḥ || 17 || gajahā daityahā kālo lokadhātā guṇākaraḥ | siṃhaśārdūlarūpaśca ārdracarmāmbarāvṛtaḥ || 18 || kālayogī mahānādaḥ sarvakāmaścatuṣpathaḥ | niśācaraḥ pretacārī bhūtacārī maheśvaraḥ || 19 || bahubhūto bahudharaḥ svarbhānuramito gatiḥ | nṛtyapriyo nityanarto nartakaḥ sarvalālasaḥ || 20 || ghoro mahātapāḥ pāśo nityo giriruho nabhaḥ | sahasrahasto vijayo vyavasāyo hyatandritaḥ || 21 || adharṣaṇo dharṣaṇātmā yajñahā kāmanāśakaḥ | dakṣayāgāpahārī ca susaho madhyamastathā || 22 || tejopahārī balahā mudito'rtho'jito varaḥ | gambhīraghoṣo gambhīro gambhīrabalavāhanaḥ || 23 || nyagrodharūpo nyagrodho vṛkṣakarṇasthitirvibhuḥ | sutīkṣṇadaśanaścaiva mahākāyo mahānanaḥ || 24 || viṣvakseno hariryajñaḥ saṃyugāpīḍavāhanaḥ | tīkṣṇatāpaśca haryaśvaḥ sahāyaḥ karmakālavit || 25 || viṣṇuprasādito yajñaḥ samudro baḍabāmukhaḥ | hutāśanasahāyaśca praśāntātmā hutāśanaḥ || 26 || ugratejā mahātejā janyo vijayakālavit | jyotiṣāmayanaṃ siddhiḥ sarvavigraha eva ca || 27 || śikhī muṇḍī jaṭī jvālī mūrtijo mūrdhago balī | veṇavī paṇavī tālī khalī kālakaṭaṅkaṭaḥ || 28 || nakṣatravigrahamatirguṇabuddhirlayo'gamaḥ | prajāpatirviśvabāhurvibhāgaḥ sarvagomukhaḥ || 29 || vimocanaḥ susaraṇo hiraṇyakavacodbhavaḥ | meghajo balacārī ca mahīcārī srutastathā || 30 || sarvatūryaninādī ca sarvātodyaparigrahaḥ | vyālarūpo guhāvāsī guho mālī taraṅgavit || 31 || tridaśastrikāladhṛkkarmasarvabandhavimocanaḥ | bandhanastvasurendrāṇāṃ yudhiśatruvināśanaḥ || 32 || sāṅkhyaprasādo durvāsāḥ sarvasādhuniṣevitaḥ | praskandano vibhāgajño atulyo yajñabhāgavit || 33 || sarvavāsaḥ sarvacārī durvāsā vāsavo'maraḥ | haimo hemakaro yajñaḥ sarvadhārī dharottamaḥ || 34 || lohitākṣo mahākṣaśca vijayākṣo viśāradaḥ | saṅgraho nigrahaḥ kartā sarpacīranivāsanaḥ || 35 || mukhyo'mukhyaśca dehaśca kāhaliḥ sarvakāmadaḥ | sarvakālaprasādaśca subalo balarūpadhṛk || 36 || sarvakāmavaraścaiva sarvadaḥ sarvatomukhaḥ | ākāśanirvirūpaśca nipātī hyavaśaḥ khagaḥ || 37 || raudrarūpo'ṃśurādityo bahuraśmiḥ suvarcasī | vasuvego mahāvego manovego niśācaraḥ || 38 || sarvavāsī śriyāvāsī upadeśakaro'karaḥ | munirātmanirālokaḥ sambhagnaśca sahasradaḥ || 39 || pakṣī ca pakṣarūpaśca atidīpto viśāmpatiḥ | unmādo madanaḥ kāmo hyaśvattho'rthakaro yaśaḥ || 40 || vāmadevaśca vāmaśca prāgdakṣiṇaśca vāmanaḥ | siddhayogī maharṣiśca siddhārthaḥ siddhasādhakaḥ || 41 || bhikṣuśca bhikṣurūpaśca vipaṇo mṛduravyayaḥ | mahāseno viśākhaśca ṣaṣṭhibhāgo gavāmpatiḥ || 42 || vajrahastaśca viṣkambhī camūstambhana eva ca | vṛttāvṛttakarastālo madhurmadhukalocanaḥ || 43 || vācaspatyo vājasano nityāśramapūjitaḥ | brahmacārī lokacārī sarvacārī vicāravit || 44 || īśāna īśvaraḥ kālo niśācārī pinākavān | nimittastho nimittaṃ ca nandirnandikaro hariḥ || 45 || nandīśvaraśca nandī ca nandano nandivardhanaḥ | bhagahārī nihantā ca kālo brahmapitāmahaḥ || 46 || caturmukho mahāliṅgaścāruliṅgastathaiva ca | liṅgādhyakṣaḥ surādhyakṣo yogādhyakṣo yugāvahaḥ || 47 || bījādhyakṣo bījakartā adhyātmā'nugato balaḥ | itihāsaḥ sakalpaśca gautamo'tha niśākaraḥ || 48 || dambho hyadambho vaidambho vaśyo vaśakaraḥ kaliḥ | lokakartā paśupatirmahākartā hyanauṣadhaḥ || 49 || akṣaraṃ paramaṃ brahma balavacchakra eva ca | nītirhyanītiḥ śuddhātmā śuddho mānyo gatāgataḥ || 50 || bahuprasādaḥ susvapno darpaṇo'tha tvamitrajit | vedakāro mantrakāro vidvān samaramardanaḥ || 51 || mahāmeghanivāsī ca mahāghoro vaśīkaraḥ | agnijvālo mahājvālo atidhūmro huto haviḥ || 52 || vṛṣaṇaḥ śaṅkaro nityaṃ varcasvī dhūmaketanaḥ | nīlastathā'ṅgalubdhaśca śobhano niravagrahaḥ || 53 || svastidaḥ svastibhāvaśca bhāgī bhāgakaro laghuḥ | utsaṅgaśca mahāṅgaśca mahāgarbhaparāyaṇaḥ || 54 || kṛṣṇavarṇaḥ suvarṇaśca indriyaṃ sarvadehinām | mahāpādo mahāhasto mahākāyo mahāyaśāḥ || 55 || mahāmūrdhā mahāmātro mahānetro niśālayaḥ | mahāntako mahākarṇo mahoṣṭhaśca mahāhanuḥ || 56 || mahānāso mahākamburmahāgrīvaḥ śmaśānabhāk | mahāvakṣā mahorasko hyantarātmā mṛgālayaḥ || 57 || lambano lambitoṣṭhaśca mahāmāyaḥ payonidhiḥ | mahādanto mahādaṃṣṭro mahājihvo mahāmukhaḥ || 58 || mahānakho mahāromā mahākośo mahājaṭaḥ | prasannaśca prasādaśca pratyayo girisādhanaḥ || 59 || snehano'snehanaścaiva ajitaśca mahāmuniḥ | vṛkṣākāro vṛkṣaketuranalo vāyuvāhanaḥ || 60 || gaṇḍalī merudhāmā ca devādhipatireva ca | atharvaśīrṣaḥ sāmāsya ṛksahasrāramitekṣaṇaḥ || 61 || yajuḥ pādabhujo guhyaḥ prakāśo jaṅgamastathā | amoghārthaḥ prasādaśca abhigamyaḥ sudarśanaḥ || 62 || upakāraḥ priyaḥ sarvaḥ kanakaḥ kāñcanacchaviḥ | nābhirnandikaro bhāvaḥ puṣkaraḥ sthapatiḥ sthiraḥ || 63 || dvādaśastrāsanścādyo yajño yajñasamāhitaḥ | naktaṃ kaliśca kālaśca makaraḥ kālapūjitaḥ || 64 || sagaṇo gaṇakāraśca bhūtavāhanasārathiḥ | bhasmaśayo bhasmagoptā bhasmabhūtastarurgaṇaḥ || 65 || lokapālastathāloko mahātmā sarvapūjitaḥ | śuklastriśuklaḥ sampannaḥ śucirbhūtaniṣevitaḥ || 66 || āśramasthaḥ kriyāvastho viśvakarmamatirvaraḥ | viśālaśākhastāmroṣṭho hyambujālaḥ suniścalaḥ || 67 || kapilaḥ kapiśaḥ śuklaḥ āyuścaiva paroḥ | gandharvo hyaditistārkṣyaḥ suvijñeyaḥ suśāradaḥ || 68 || paraśvadhāyudho devaḥ hyanukārī subāndhavaḥ | tumbavīṇo mahākrodha ūrdhvaretā jaleśayaḥ || 69 || ugro vaṃśakaro vaṃśo vaṃśanādo hyaninditaḥ | sarvāṅgarūpo māyāvī suhṛdo hyanilo'nalaḥ || 70 || bandhano bandhakartā ca subandhanavimocanaḥ | sayajñāriḥ sakāmārirmahādaṃṣṭro mahāyudhaḥ || 71 || bahudhāninditaḥ śarvaḥ śaṅkaraḥ śaṅkaro'dhanaḥ | amareśo mahādevo viśvadevaḥ surārihā || 72 || ahirbudhnyo'nilābhaśca cekitāno haristathā | ajaikapācca kāpālī triśaṅkurajitaḥ śivaḥ || 73 || dhanvantarirdhūmaketuḥ skando vaiśravaṇastathā | dhātā śakraśca viṣṇuśca mitrastvaṣṭā dhruvo dharaḥ || 74 || prabhāvaḥ sarvago vāyuraryamā savitā raviḥ | uṣaṅguśca vidhātā ca māndhātā bhūtabhāvanaḥ || 75 || vibhurvarṇavibhāvī ca sarvakāmaguṇāvahaḥ | padmanābho mahāgarbhaścandravaktro'nilo'nalaḥ || 76 || balavāṃścopaśāntaśca purāṇaḥ puṇyacañcurī | kurukartā kuruvāsī kurubhūto guṇauṣadhaḥ || 77 || sarvāśayo darbhacārī sarveṣāṃ prāṇināmpatiḥ | devadevaḥ sukhāsaktaḥ sadasatsarvaratnavit || 78 || kailāsagirivāsī ca himavadgirisaṃśrayaḥ | kūlahārī kūlakartā bahuvidyo bahupradaḥ || 79 || vaṇijo vardhakī vṛkṣo vakulaścandanaḥchadaḥ | sāragrīvo mahājatruralolaśca mahauṣadhaḥ || 80 || siddhārthakārī siddhārthaśchandovyākaraṇottaraḥ | siṃhanādaḥ siṃhadaṃṣṭraḥ siṃhagaḥ siṃhavāhanaḥ || 81 || prabhāvātmā jagatkālasthālo lokahitastaruḥ | sāraṅgo navacakrāṅgaḥ ketumālī sabhāvanaḥ || 82 || bhūtālayo bhūtapatirahorātramaninditaḥ || 83 || vāhitā sarvabhūtānāṃ nilayaśca vibhurbhavaḥ | amoghaḥ saṃyato hyaśvo bhojanaḥ prāṇadhāraṇaḥ || 84 || dhṛtimān matimān dakṣaḥ satkṛtaśca yugādhipaḥ | gopālirgopatirgrāmo gocarmavasano hariḥ || 85 || hiraṇyabāhuśca tathā guhāpālaḥ praveśinām | prakṛṣṭārirmahāharṣo jitakāmo jitendriyaḥ || 86 || gāndhāraśca suvāsaśca tapassakto ratirnaraḥ | mahāgīto mahānṛtyo hyapsarogaṇasevitaḥ || 87 || mahāketurmahādhāturnaikasānucaraścalaḥ | āvedanīya ādeśaḥ sarvagandhasukhāvahaḥ || 88 || toraṇastāraṇo vātaḥ paridhīpatikhecaraḥ | saṃyogo vardhano vṛddho hyativṛddho guṇādhikaḥ || 89 || nitya ātmā sahāyaśca devāsurapatiḥ patiḥ | yuktaśca yuktabāhuśca devo divi suparvaṇaḥ || 90 || āṣāḍhaśca suṣāḍhaśca dhruvo'tha hariṇo haraḥ | vapurāvartamānebhyo vasuśreṣṭho mahāpathaḥ || 91 || śirohārī vimarśaśca sarvalakṣaṇalakṣitaḥ | akṣaśca rathayogī ca sarvayogī mahābalaḥ || 92 || samāmnāyo'samāmnāyastīrthadevo mahārathaḥ | nirjīvo jīvano mantraḥ śubhākṣo bahukarkaśaḥ || 93 || ratnaprabhūto raktāṅgo mahārṇavanipānavit | mūlaṃ viśālo hyamṛto vyaktāvyaktastaponidhiḥ || 94 || ārohaṇo'dhirohaśca śīladhārī mahāyaśāḥ | senākalpo mahākalpo yogo yogakaro hariḥ || 95 || yugarūpo mahārūpo mahānāgahano vadhaḥ | nyāyanirvapaṇaḥ pādaḥ paṇḍito hyacalopamaḥ || 96 || bahumālo mahāmālaḥ śaśī harasulocanaḥ | vistāro lavaṇaḥ kūpastriyugaḥ saphalodayaḥ || 97 || trilocano viṣaṇṇāṅgo maṇividdho jaṭādharaḥ | bindurvisargaḥ sumukhaḥ śaraḥ sarvāyudhaḥ sahaḥ || 98 || nivedanaḥ sukhājātaḥ sugandhāro mahādhanuḥ | gandhapālī ca bhagavānutthānaḥ sarvakarmaṇām || 99 || manthāno bahulo vāyuḥ sakalaḥ sarvalocanaḥ | talastālaḥ karasthālī ūrdhvasaṃhanano mahān || 100 || chatraṃ suchatro vikhyāto lokaḥ sarvāśrayaḥ kramaḥ | muṇḍo virūpo vikṛto daṇḍī kuṇḍī vikurvaṇaḥ || 101 || haryakṣaḥ kakubho vajrī śatajihvaḥ sahasrapāt | sahasramūrdhā devendraḥ sarvadevamayo guruḥ || 102 || sahasrabāhuḥ sarvāṅgaḥ śaraṇyaḥ sarvalokakṛt | pavitraṃ trikakunmantraḥ kaniṣṭhaḥ kṛṣṇapiṅgalaḥ || 103 || brahmadaṇḍavinirmātā śataghnī pāśaśaktimān | padmagarbho mahāgarbho brahmagarbho jalodbhavaḥ || 104 || gabhastirbrahmakṛdbrahmī brahmavidbrāhmaṇo gatiḥ | anantarūpo naikātmā tigmatejāḥ svayambhuvaḥ || 105 || ūrdhvagātmā paśupatirvātaraṃhā manojavāḥ | candanī padmanālāgraḥ surabhyuttaraṇo naraḥ || 106 || karṇikāramahāsragvī nīlamauliḥ pinākadhṛt | umāpatirumākānto jāhnavībhṛdumādhavaḥ || 107 || varo varāho varado vareṇyaḥ sumahāsvanaḥ | mahāprasādo damanaḥ śatruhā śvetapiṅgalaḥ || 108 || prītātmā paramātmā ca prayatātmā pradhānadhṛt | sarvapārśvamukhastryakṣo dharmasādhāraṇo varaḥ || 109 || carācarātmā sūkṣmātmā amṛto govṛṣeśvaraḥ | sādhyarṣirvasurādityaḥ vivasvānsavitā'mṛtaḥ || 110 || vyāsaḥ sargaḥ susaṅkṣepo vistaraḥ paryayo naraḥ | ṛtuḥ saṃvatsaro māsaḥ pakṣaḥ saṅkhyāsamāpanaḥ || 111 || kalā kāṣṭhā lavā mātrā muhūrtāhaḥ kṣapāḥ kṣaṇāḥ | viśvakṣetraṃ prajābījaṃ liṅgamādyassunirgamaḥ || 112 || sadasadvyaktamavyaktaṃ pitā mātā pitāmahaḥ | svargadvāraṃ prajādvāraṃ mokṣadvāraṃ triviṣṭapam || 113 || nirvāṇaṃ hlādanaścaiva brahmalokaḥ parāgatiḥ | devāsuravinirmātā devāsuraparāyaṇaḥ || 114 || devāsuragururdevo devāsuranamaskṛtaḥ | devāsuramahāmātro devāsuragaṇāśrayaḥ || 115 || devāsuragaṇādhyakṣo devāsuragaṇāgraṇīḥ | devādidevo devarṣirdevāsuravarapradaḥ || 116 || devāsureśvaro viśvo devāsuramaheśvaraḥ | sarvadevamayo'cintyo devatātmā''tmasambhavaḥ || 117 || udbhittrivikramo vaidyo virajo nīrajo'maraḥ | īḍyo hastīśvaro vyāghro devasiṃho nararṣabhaḥ || 118 || vibudho'gravaraḥ sūkṣmaḥ sarvadevastapomayaḥ | suyuktaḥ śobhano vajrī prāsānāmprabhavo'vyayaḥ || 119 || guhaḥ kānto nijaḥ sargaḥ pavitraṃ sarvapāvanaḥ | śṛṅgī śṛṅgapriyo babhrū rājarājo nirāmayaḥ || 120 || abhirāmaḥ suragaṇo virāmaḥ sarvasādhanaḥ | lalāṭākṣo viśvadevo hariṇo brahmavarcasaḥ || 121 || sthāvarāṇāmpatiścaiva niyamendriyavardhanaḥ | siddhārthaḥ siddhabhūtārtho'cintyaḥ satyavrataḥ śuciḥ || 122 || vratādhipaḥ paraṃ brahma bhaktānāmparamāgatiḥ | vimukto muktatejāśca śrīmān śrīvardhano jagat || 123 || Iti śrī śiva sahasranāma stotra ||

Ad will load when visible

Shiv Sahastranaam English Meaning
